pondělí 11. listopadu 2013

Smetanový dezert s lesním ovocem


100 g dětských piškotů
40 ml alkoholu - já jsem použila calvados a bylo to zajímavé, jinak se doporučuje třtinový rum
200 g směsi drobného lesního ovoce
150 ml smetany ke šlehání
200 g zakysané smetany
2 lžičky moučkového cukru

NA OMÁČKU:
200 g směsi drobného lesního ovoce
50g moučkového cukru
1/2 lžíce kukuřičného škrobu
citrónová šťáva k doladění chuti

Polovinu piškotů rozložíme na dno servírovací mísy, pokapeme alkoholem a posypeme polovinou ovoce. Ušleháme smetanu a smícháme se zakysanou smetanou a cukrem. Polovinu směsi naneseme na piškoty s ovocem. Zopakujeme ještě jednu vrstvu piškotů s alkoholem, ovoce, smetany. Dáme vychladit do ledničky. 

Před podáváním si připravíme omáčku. Do rendlíku nasypeme ovoce s cukrem, a v trošce studené vody promícháme škrob. Přilijeme k ovoci a necháme pár minut povařit, aby vznikla ovocná omáčka. Dochutíme citrónovou šťávou, případně cukrem. Dezert přelijeme omáčkou a můžeme podávat.

Já jsem v této verzi použila jen jahody, ale hodí se jakékoliv lesní ovoce.



 

2 komentáře:

  1. Vynikající jako vše od Anežky Ivy. Teda až na ten Humus, který tu snad ani nedávej.
    š.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hummus je prostě hummus :) Ale jak říkám, dávám tu jen recepty s kladným ohlasem :)

      Vymazat