neděle 17. listopadu 2013

Lilkové lasagne


2 lilky
olivový olej
3 stroužky česneku
sůl, pepř
2 plechovky oloupaných nakrájených rajčat
500g mletého masa (nejlépe hovězího, může být i libové vepřové)
1/2 lžíce sušeného oregana
cukr (já dávám třtinový)
1 lžíce červeného vinného octa
čerstvá bazalka
100g parmazánu
1 mozzarela
lasagne
5 lžic strouhanky
BEŠAMEL:
50g másla
50g mouky
1/2 l mléka
sůl, muškátový oříšek

Lilky nakrájíme na podélné plátky, z obou stran je potřeme olivovým olejem, osolíme, a dáme péct do trouby pod gril, z obou stran - tak, aby byl lilek měkký. 

Mezitím si připravíme bešamel: v rendlíku rozpustíme máslo, za stálého míchání přidáme mouku, a smažíme, dokud nevytvoříme hustou zlatavou jíšku. Přilijeme mléko a za občasného míchání vytvoříme "kaši". Dochutíme solí a strouhaným muškátovým oříškem.

Budeme dávat 2 vrstvy lasagní, vyzkoušíme, kolik budem potřebovat plátků, a tolik namočíme do vody.

Na pánvi na oleji osmahneme maso spolu s nastrouhaným česnekem, osolíme, opepříme. Zalijeme rajčatovým pyré, ochutíme cukrem, octem, oreganem, a 10 minut povaříme. Pak osolíme a přidáme malou hrst natrhané bazalky. Na dno zapékací mísy vlijeme trochu omáčky, a na ni rozložíme první vrstvu lasagní. Potřeme je polovinou omáčky, vyskládáme polovinu pečeného lilku, posypeme polovinou parmazánu, mozzarely a nahoru dáme bešamel. Všechny vrstvy zopakujem znovu a nahoru posypeme strouhankou. 

Pečeme 25 - 30 minut dozlatova v troubě na 200°C.

  

2 komentáře:

  1. Vyborne, pochutnali jsme si vsichni. Urcite brzo zopakujem ve vlastni rezii, ale nevim, jestli se nam tak povedou:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tolik chvály na adresu jednoho jídla jsem ještě nedostala :) Děkuji a určitě se povedou!

      Vymazat