pondělí 16. června 2014

Francouzský citrónový koláč


Tento koláč vypadá úplně obyčejně, ale až budete mít jedno nadýchané sousto v ústech, poznáte, že je velmi neobyčejný.

1 hrnek polohrubé mouky
3/4 lžičky kypřicího prášku do pečiva
1/4 lžičky jedlé sody
špetka soli
4 lžíce změklého másla
3/4 hrnku moučkového cukru
2 vajíčka
4 plné lžíce řeckého jogurtu
čerstvě nastrouhaná kůra z 1 citronu

POLEVA:
1/2 hrnku cukru krystal
šťáva z 1 citronu



Smícháme mouku s kypřicím práškem, jedlou sodou, solí, a dobře promícháme. V druhé míse utřeme máslo a cukr. Potom vetřeme nejprve vajíčka, následně střídavě po třetinách jogurt a sypkou směs. Nakonec vmícháme do těsta strouhanou citrónovou kůru.

Spínací dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Těsto dáme do formy a povrch vyhladíme. Koláč dáme do trouby předehřáté na 170°C a pečeme 30 - 35 minut.

Mezitím utřeme cukr krystal s citrónovou šťávou na polevu hustoty sirupu. Po vyjmutí z trouby necháme koláč ve formě, rovnoměrně potřeme polevou a necháme chladnout na mřížce.



3 komentáře: