neděle 1. června 2014

Hlívová držťková polévka


600g hlívy ustřičné
2 velké cibule
2 - 3 stroužky česneku
1 lžíce pohanky
5 lžic oleje
1 lžíce sladké papriky
špetka pálivé papriky
1 lžíce majoránky
sůl, pepř

Hlívu omyjeme a nakrájíme na malé proužky. Cibuli nakrájíme a na oleji necháme zezlátnout. Přidáme hlívu a chvíli necháme za stálého míchání dusit. Osolíme, opepříme, přidáme koření a ještě chvíli dusíme. Zalijeme litrem vroucí vody, na zahuštění přidáme pohanku, a necháme asi 20 minut vařit (podle toho, jak máme velké kousky hlívy). Před koncem vaření přidáme nastrouhaný česnek.

Hlíva ústřičná upravuje krevní tlak, eliminuje vysoký oční tlak, snižuje cholesterol v krvi. Posiluje imunitní systém, předchází infekčním chorobám. Napomáhá lepší průchodnosti a elasticitě cév a tepen, chrání srdce. Upravuje peristaltiku střev, harmonizuje trávicí trakt. Bojuje s křečovými žilami, pomáhá při léčbě kožních ekzémů, alergií a bradavic.

Žádné komentáře:

Okomentovat