čtvrtek 15. května 2014
Celozrnné špagety se špenátem
250 g celozrnných špaget
125 g čerstvého špenátu
4 mrkve
1 řapík řapíkatého celeru
1 mozzarela
200 ml zakysané smetany (červené)
1 lžíce ořechového oleje
2 lžíce olivového oleje
curry
sůl, pepř
Mrkev očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Na olivovém oleji osmahneme. Přidáme omytý špenát - pokud nemáme baby špenát, nakrájíme špenátové listy na čtvrtiny - a na tenké plátky nakrájený řapíkatý celer. Dusíme, dokud není špenát měkký. Což je hned. Přidáme smetanu a koření.
Těstoviny uvaříme v osolené vodě, zakápneme ořechovým olejem a smícháme se špenátovou směsí. Mozzarelu nakrájenou na kostičky můžeme přimíchat přímo k těstovinám, nebo ji dát vedle jako přílohu.
Tento recept původně vznikl jako můj záchvat zdravé stravy, ale nakonec to bylo tak dobré, že to nešlo přejít bez dokumentace.
Špenát preventivně pomáhá proti vzniku rakoviny, má antioxidační účinky. Bojuje proti slepotě u starších lidí, a je doporučován těhotným ženám jako prevence rozštěpu páteře u dětí. Špenát zároveň obsahuje dusičnany, které se mohou přeměnit na dusitany a tím v těle škodit. Není proto doporučováno konzumovat špenát příliš často, a vhodná je tepelná úprava.
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Dostala jsem záchvat zdravého hladu.
OdpovědětVymazatŠkoda, že tam je tolik přísad. Musela bych nakoupit...
OdpovědětVymazatPusť se do toho, je to raz dva. Při nejhorším vynecháš celer a ořechový olej nahradíš olivovým ;-)
OdpovědětVymazat