neděle 15. června 2014

Zapečený květák v těstíčku


1 květák
1 hrnek hladké mouky
1 hrnek vody
2 lžíce sušeného česneku
sůl, pepř
1/2 hrnku sladké chilli omáčky
1 lžíce olivového oleje



Květák očistíme a rozdělíme na růžičky. Smícháním mouky, vody, česneku, soli a pepře si připravíme těstíčko. Do něj namáčíme květák a pokládáme na plech s pečicím papírem. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme 20 minut na 170°C.

Mezitím si smícháme chilli omáčku s olivovým olejem. Po 20 minutách pečení touto směsí potřeme květák a pečeme ještě 10-15 minut.

Výborně chutná s tatarskou omáčkou nebo dipem. Já jsem k němu přidala i pár celerových hranolků.

 
 
Květák je výborný zdroj vitaminů, minerálů a stopových prvků, které usměrňují trávicí proces. Působí na celý trávicí trakt od žaludku po slepé střevo. Jelikož reguluje průchodnost střev, lze jej použít jak při zácpě, tak průjmu a též při podráždění nebo zánětu tlustého střeva. Díky nízkému obsahu sodíku a tuků a velkému množství draslíku květák pomáhá zmírňovat problémy se srdcem a oběhovou soustavou. Do svého jídelníčku by ho měli zařadit i lidé s hypertenzí či arteriosklerózou. Květák je pročišťovač, urychluje vylučování přebytečné vody z tkání a odpadních látek metabolismu. Jeho konzumace se osvědčila při selhání ledvin, artritidě, dně, otocích spojených s chorobami ledvin a při ledvinových kamenech.

Žádné komentáře:

Okomentovat