neděle 24. listopadu 2013

Cibulové chutney


2 kg červené cibule
4 žluté cibule
máslo
olej
cukr krystal
červený vinný ocet
balzamikový ocet
portské víno
třtinový cukr
česnek
voda
sušená cibulka
sůl
chilli omáčka
kajenský pepř
římský kmín
oregano
česneková sůl

Cibuli překrojíme napůl a nakrájíme na půlkolečka. V hrnci rozpálíme máslo s olejem, zasypeme cukrem krystal a necháme zkaramelizovat. Přidáme cibuli, posolíme a mícháme, dokud není měkká. Podle chuti přidáme všechny ingredience (doslazujeme už třtinovým cukrem) a neustále mícháme, dokud nevznikne marmeládovitá hmota. Když se začne cibule pálit, podlejeme vodou. Až je chuť i konzistence dokonalá, naplníme horkou směsí sklenice, které jsme pořádně umyli a osušili, zavřeme, a položíme na utěrku vzhůru dnem. Necháme vychladnout. Takto "zavařené" by mělo chutney vydržet měsíc zavřené, 3 týdny otevřené.

Cibulové chutney vylepší chuť jakéhokoliv jídla - polévky, omáčky, zelí, já je dávám i do dresingu na salát. 

 

2 komentáře:

  1. Dobrý den, zajímalo by mě, jakou chilli omáčku používáte. Je spousta druhů (sladké, curry, nakyslé...aj.).
    Děkuji za odpověď:-) Klára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, v tomto receptu jsem použila klasickou chilli omáčku bez příchuti v malé lahvičce.

      Vymazat