úterý 28. dubna 2020

Koprová omáčka


NA 6 PORCÍ:

1,5 l hovězího vývaru
130 g másla
120 g hladké mouky
250 ml smetany ke šlehání
100 g cukru krupice
4 lžíce octa
45 g najemno nakrájeného čerstvého kopru bez stonků
sůl

V hrnci na středním ohni rozpustíme máslo, přidáme mouku a 2 minuty za stálého míchání restujeme. Na třikrát zalijeme vývarem, vždy pečlivě rozmícháme metličkou. Přivedeme k varu, stáhneme oheň na třetinu a vaříme 20 minut. Často promícháváme, omáčka se může připalovat. Pokud máme stonky od kopru a nepřidali jsme je do vývaru, můžeme je na těchto 20 minut přidat do omáčky - bude mít výraznější koprovou chuť.

Přilijeme smetanu, přidáme cukru a ocet a promícháme. Podle chuti osolíme a opět promícháme. V tuto chvíli musíme být spokojeni s kyselostí, sladkostí i slaností. Pokud tomu tak není, přidáme ocet, cukr nebo sůl.

Znovu přivedeme k varu, přidáme kopr, promícháme, a na mírném ohni vaříme 1 minutu. Před podáváním necháme 5 minut odstát.


Žádné komentáře:

Okomentovat