středa 15. dubna 2020

Polévka z červené čočky


Tuhle polévku vaříme vždycky na Nový rok. Je chuťově zajímavější než obyčejná čočková, a peníze umí zařídit určitě stejně. Chutná výborně ale celý rok.

NA 6 PORCÍ:

1 malá červená cibule
1 mrkev
1 stroužek česneku
1/2 lžičky kurkumy
1 lžička mletého římského kmínu
1 lžíce rajčatového protlaku
1 plechovka rajčat
180 g červené čočky
800 ml vývaru
olej
cukr, sůl
chilli (nemusí být)


Cibuli nakrájíme najemno, česnek nastrouháme (nebo prolisujeme), mrkev očistíme a nastrouháme nahrubo. V hrnci rozpálíme olej, na kterém opečeme cibuli a mrkev dozlatova. Přidáme česnek, kurkumu, římský kmín a protlak. Po minutě přidáme rajčata, propláchnutou čočku a vývar. 

Osolíme, promícháme a necháme 20 minut lehce vařit. Během vaření kontrolujeme, jestli se nevypařila voda, pokud ano, přidáme vývar nebo vodu. Až je čočka měkká, ale zároveň křupne při kousnutí, je hotovo.

Dosolíme, osladíme podle chuti, a pokud máme rádi pálivější chuti, přidáme trošku chilli. Při podávání ozdobíme koriandrem, petrželkou nebo třeba pórkem.

Žádné komentáře:

Okomentovat