úterý 24. ledna 2017

Švédské masové kuličky IKEA

Podle Jany Florentýny Zatloukalové

Masové kuličky mě ještě nikdy nenapadlo dělat. Když jsem je ale objevila v kuchařce Hovory s řezníkem, musela jsem je zařadit mezi 10 jídel, které podle ní uvařím. Bylo to moc dobré, takže tyto kuličky zařazuji do našeho jídelníčku. Švédská příloha, brambory Hasselbacken taky byly zajímavé a k jídlu se hodily.

NA 4 (menší) PORCE (příště toho udělám víc):

500 g mletého masa (směs vepřového a hovězího)
1 houska
1 vejce
špetka mletého nového koření
špetka mletého pepře
špetka mletého muškátového oříšku
1 lžíce másla
1 menší cibule
2 lžíce oleje
1 lžička hladké mouky
2 lžíce plnotučné hořčice
100 ml jablečného džusu
100 ml smetany ke šlehání
brusinková zavařenina k podávání
sůl

Pokud budeme ke kuličkám podávat brambory Hasselbacken, začneme s nimi. Až je dáme do trouby, přejdeme k přípravě kuliček.

Cibuli nakrájíme na jemno. V pánvi rozpustíme máslo, přidáme cibuli, špetku soli, a na mírném ohni dusíme do sklovata. Cibule by neměla hnědnout. Pánev odstavíme a necháme vychladnout. Housku namočíme do vody a zatěžkáme, aby byla ponořená. Po 5ti minutách ji vyndáme, vyždímáme a nakrájíme na co nejmenší koušíčky.

V míse smícháme maso, cibuli, housku, vajíčko a koření. Osolíme. Nejlépe rukama propracujeme stejnoměrnou směs. Abychom věděli, zda jsme směs dost osolili, uděláme malou kuličku a v mikrovlnné troubě pečeme na střední ohřev asi minutu. (Test můžeme provést i ve vroucí vodě). Podle chuti dosolíme. Ze směsi připravíme kuličky o průměru asi 3 cm.

V pánvi rozehřejeme na středně silném ohni olej, na kterém ze všech stran osmažíme polovinu kuliček. Až budou hotové (raději jednu vyzkoušíme), přendáme je do kastrolu, který zavřeme pokličkou a můžeme nechat na vychládající plotýnce, abychom udrželi teplo. Stejně pokračujeme s druhou polovinou kuliček.

Z pánve vylijeme tuk, až na 1 lžíci. Přisypeme mouku a na slabém plameni mícháme metličkou asi 2 minuty. Přidáme džus, 200 ml vody a energicky mícháme metličkou, aby se jíška spojila s vodou. Přivedeme k mírnému varu, přidáme hořčici, znovu prošleháme, lehce osolíme (budeme hodně redukovat) a pomalu vaříme 15 minut. Pokud se odpaří hodně tekutiny a omáčka moc zhoustne, přilijeme trošku vody. Na závěr vlijeme smetanu, necháme chvíli provařit, a zcedíme přes sítko. Znovu dosolíme podle potřeby.

Podáváme s brusinkovou zavařeninou, a kromě brambor Hasselbacken se hodí brambory vařené nebo šťouchané.

1 komentář:

  1. Dopadlo to výborně, nejsou to teda úplně kuličky, ale je to dobrý.
    http://www.imagehosting.cz/images/vdskmasovk.jpg

    OdpovědětVymazat