Podle Jany Florentýny Zatloukalové
Variace na téma mlaté maso + zdravé luštěniny, kterých v našich jídelníčních není nikdy dost = chilli con carne, tentokrát podle kuchařky Hovory s řezníkem.
NA 6 PORCÍ
500 g středně velkých fazolí
2 cibule
500 g mletého hovězího masa
1 lžíce olivového oleje
1 lžička římského kmínu
1 lžička pálivé papriky
1 čerstvé červené chilli
1/2 lžičky sušeného oregana
200 ml rajčatového pyré (passata)
sůl
Fazole probereme, propláchneme a přes noc namočíme do studené vody. Ráno vodu slijeme a zalijeme novou. Můžeme ještě potřetí - odstraníme tak látky, které nadýmají. Nakonec zalijeme čerstvou vodou, 3 cm nad fazole, a přivedeme k varu. Sebereme pěnu, zmírníme plamen, přidáme neoloupanou, ale očištěnou cibuli, a pod pokličkou vaříme pozvolna 30 minut.
Přidáme jednu lžičku soli, a pokračujeme ve vaření dalších 30 minut. Druhou cibuli nakrájíme nadrobno. Chilli papričku opláchneme, podélně rozřízneme a odstraníme semínka i bílá žebra. Dužinu nakrájíme na velmi malé kostičky (pozor na následnou pálivost rukou).
V pánvi rozehřejeme olej, na kterém zprudka opečeme maso. Až je maso opečené, přidáme cibuli a chilli. Chvílí mícháme, a pak pánev odstavíme. Do hmoždíře dáme koření, bylinky a sůl (podle chuti), rozdrtíme, a přidáme k masu. Zalijeme rajčatovým pyré, vrátíme zpět na plotýnku a necháme pomalu probublávat, dokud se fazole nedovaří.
Po dovaření fazole zcedíme, cibuli vyhodíme, masovou směs přidáme k fazolím. Přilijeme hrnek horké vody, přikryjeme pokličkou a vše necháme půl hodiny až hodinu dusit. Nakonec vše dochutíme solí podle potřeby. Podáváme s rýží.
joo tak v tomhle receptu ti chybí nejpodstatnější surovina... a to hořká čokoláda.. bez ní nikdy neuděláš dobré chilli con carne.. :-)
OdpovědětVymazatJe to originální recept z knihy Hovory s řezníkem, asi je každý recept jiný :)
Vymazat