středa 4. ledna 2017

Buřtgulášová polévka

Podle Jany Florentýny Zatloukalové

Pokračujeme v naší výzvě s recepty z knihy Hovory s řezníkem od Jany Florentýny Zatloukalové, tentokrát s buřtgulášovou polévkou. Vím, že se nejedná o žádný řeznický majstrštyk, a onoho masa tam tolik nenajdeme, ale nutně jsme potřebovali polévku, která nás pořádně zasytí. To tahle skutečně umí, ale musím říct, že na jednu polévku potřebuje docela dost hrnců.

NA 4 PORCE
1 cibule
100 g uzené slaniny
2 větší brambory
1 lžička mleté papriky
1 litr hovězího vývaru
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce majoránky
1-2 stroužky česneku
2-3 špekáčky
1 lžíce oleje nebo sádla



Cibuli nakrájíme nadrobno, brambory na centimetrové kostky a vložíme je do misky s vodou, aby nezčernaly. Slaninu nakrájíme na malé kostky a vložíme do hrnce, podlijeme dvěma lžícemi vody a zahříváme na mírném ohni. Jakmile slanina začne pouštět tuk, zvýšíme plamen a osmahneme ji dozlatova.

Do hrnce přidáme cibuli a mícháme, dokud nezezlátne. Zasypeme paprikou, promícháme a zalijeme vývarem. Přidáme brambory (bez vody) a vše vaříme, dokud brambory nezměknou. Osolíme.

Zatímco se vaří brambory, v kastrůlku rozpustíme máslo, přisypeme mouku a mícháme, dokud nevznikne hnědá až rezavá jíška. Až jsou brambory uvařené, přes sítko jíšku do polévky vmícháme. Vaříme dalších 15 minut.

Než se jíška provaří, nakrájíme na kostičky špekáčky a velmi zvolna je na sádle opečeme ze všech stran.

Polévku dochutíme majoránkou a nastrouhaným česnekem. Opečené špekáčky rozdělíme do talířů a zalijeme polévkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat