neděle 16. listopadu 2014

Rump steak s houbovou omáčkou


2 PORCE:
400 g hovězí rump steak
100 g žampionů
50 g sušených hub
300 ml vývaru
1 lžíce mouky
150 ml sladké smetany
5 brambor
2 mrkve
2 petržele
1/4 celeru
3 lžíce olivového oleje
granulovaný česnek
3 lžíce domácího sádla
muškátový oříšek
grilovací koření
kmín
sůl, pepř



Sušené houby namočíme do vývaru hodinu před přípravou jídla. Zároveň opepříme steak, posypeme grilovacím kořením a vmasírujeme dvě lžíce sádla, a necháme v pokojové teplotě odpočinout.

Zeleninu oloupeme, nakrájíme na stejně velké hranolky, dáme na plech. Osolíme, opepříme, posypeme grilovacím kořením, granulovaným česnekem a pokapame olivovým olejem. Promícháme, vložíme do trouby rozehřáté na 220°C a pečeme 45 minut.

Namočené houby přivedeme k varu, přidáme nakrájené žampiony, sůl, pepř a kmín. Přilijeme smetanu a vaříme. Jakmile jsou houby a žampiony měkké, rozmixujeme je, přidáme trošku nastrouhaného muškátového oříšku a podle hustoty omáčky zahustíme moukou rozšlehanou ve vývaru.

Rozpálíme pánev se lžící sádla, a maso smažíme z každé strany 3 minuty. Dáme na talíř odpočinout na 5 minut, aby se šťáva dostala do všech částí masa. Podle toho, jak moc chceme maso propečené, jej ještě vložíme do trouby. Pokud chceme krvavý, necháme jej v troubě 3 minuty, pokud středně propečený, zůstane v ní 5 minut, pro propečený 7 minut.

Žádné komentáře:

Okomentovat