čtvrtek 6. listopadu 2014

Polévka z pečených batátů


600g batátů (sladkých brambor)
1 brambora
1 mrkev
1 jablko
2 lžičky nastrouhaného zázvoru
1 hrnek červené čočky
3 stroužky česneku
1 cibule
1 lžíce másla
1,5 l zeleninového vývaru
2 dcl mléka
2 lžičky kari
1/2 hrsti libečku
olivový olej
sýr Primadona (nebo parmazán) a sladkou smetanu na ozdobu
sůl, pepř



Předehřejeme troubu na 180°C. Batáty, bramboru a mrkev oloupeme, nakrájíme na osminky a dáme na plech. Česnek oloupeme, přepůlíme a přidáme k batátům. Zakápneme olivovým olejem, osolíme, opepříme a dáme péct na 20 minut. Po deseti minutách promícháme.

Cibuli oloupeme, nakrájíme a v hrnci na másle necháme zesklovatět. Zasypeme kari kořením, přidáme zázvor a necháme spojit. Pak zalijeme troškou vody. Jablko oloupeme, odstraníme jadřinec, nakrájíme na kostičky a přidáme do hrnce, spolu se zeleninou z trouby. Chvíli restujeme, a pak zalejeme vývarem.

Polévku přivedeme k varu, přidáme libeček a necháme chvíli vařit. Pak přidáme propláchnutou čočku a vaříme asi 30 minut. Pak vše rozmixujeme tyčovým mixérem. Zjemníme mlékem, osolíme, opepříme a necháme ještě chvíli probublávat, aby se chutě spojily.

Při podávání ozdobíme pár kapkami smetany a sýrem Primadona (použijeme na něj škrabku na brambory).

Žádné komentáře:

Okomentovat