pondělí 10. listopadu 2014

Vepřová pečeně na jablkách


4 PORCE:
1 kg vepřové pleci s kostí
100 g špeku
150 g anglické slaniny
4 jablka
1/2 menšího celeru
1 lžíce medu
2 lžíce cibulového chutney
1 lžíce nastrouhaného zázvoru
2 stroužky česneku
2 lžíce sojové omáčky
2 lžíce oleje z vlašských ořechů
1 lžíce worcesteru
1 lžička sušeného koriandru
sůl, pepř
0,5 l vody



Maso omyjeme, prošpikujeme špekem, osolíme, opepříme, okořeníme koriandrem, a necháme asi hodinu na stole, ať zteplá. Poté obalíme anglickou slaninou. Maso s kostí bude mít lepší chuť. Špek uvnitř masa a slanina venku dodá jinak suššímu vepřovému šťávu.

Jablka rozčtvrtíme, odstraníme jadřince a oloupeme. Nakrájíme na kousky a dáme do zapékací mísy. Celer oloupeme a provedeme s ním to samé. V misce smícháme med, chutney, olej, nastrouhaný česnek, nastrouhaný zázvor, worcester, sojovou omáčku, sůl a pepř. Tuto marinádu spolu s vodou přidáme do mísy a promícháme. Doprostřed položíme maso a pečeme v troubě asi 2 hodiny na 160°C - sledujeme, kdy je maso měkké. Při zkoušení maso poléváme směsí.

Po dopečení maso vyjmeme a odkrojíme kost. Naporcujeme na plátky. Ze směsi pod masem vytvoříme omáčku tak, že ponorným mixérem rozmixujeme část jablek a celeru (nechceme z toho ale udělat hladkou omáčku). Podáváme se šťouchanými bramborami s opečenou cibulkou a špekem.





1 komentář: