sobota 8. listopadu 2014

Hovězí na víně


4 PORCE:
800 g hovězí kližky
500 ml červeného suchého vína (nejlépe francouzského)
2 cibule
1/2 většího celeru
5 mrkví
100 ml rajského protlaku
0,5 l masového vývaru (nejlépe hovězího)
olej
sůl, pepř



Maso omyjeme a ostrým nožem očistíme od největších blan. Osolíme, opepříme a ve velkém hrnci (který můžeme dát do trouby) na oleji prudce opečeme ze všech stran. Maso pak vyjmeme, snížíme teplotu, a ve výpeku restujeme na tenké plátky nakrájenou kořenovou zeleninu (jednu mrkev a kousek celeru odložíme na později), a to hodně dlouho, mrkev a celer necháme úplně zhnědnout. V polovině restování přidáme nakrájenou cibuli. Na závěr přidáme rajský protlak. V průběhu celého procesu zeleninu mícháme.

Pak do hrnce vrátíme maso, zalijeme částí vína a necháme probublávat. Průběžně promícháváme. Jakmile se víno vyvaří, přidáme další část, a takhle vlijeme půl litru. Víno necháme vyvařit úplně na tuk, to znamená, že to v hrnci už nebublá, ale prská. Tato fáze může zabrat 40 - 60 minut.

Zalijeme vývarem, chvíli necháme všechno povařit, a pak už jen zavřený hrnec dáme na 3 hodiny do trouby, a pečeme na 140°C.

Podáváme s bramborovou kaší, do které přidáme hodně másla a smetanu, aby byla jemná. A ozdobíme na plátky nakrájenou, osolenou a opepřenou, orestovanou mrkví a celerem, které jsme si odložili.

Žádné komentáře:

Okomentovat