pondělí 1. prosince 2014

Krém z kořenové zeleniny


4 velké mrkve
2 velké petržele
1/2 celeru
1 cibule
2 stroužky česneku
100 ml smetany na vaření
100 ml portského vína
3 plátky toastového chleba
olej
máslo
1/2 hrsti libečku
3 kuličky nového koření
2 bobkové listy
tymián
sůl, pepř
1,5 l vody
olej z vlašských ořechů na ozdobu



Zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky. Na kousku másla, ke kterému kapneme trošku oleje, osmahneme cibulku. Pak přidáme zeleninu a restujem. Osolíme, opepříme a zalijeme portským vínem.

Zalijeme vroucí vodou, přidáme koření a libeček, a vaříme, dokud není zelenina úplně měkká. Mezitím si na másle a oleji osmahneme na čtverečky nakrájený toastový chleba, který nakonec lehce osolíme.

Až je zelenina měkká, vyndáme koření, a polévku rozmixujeme tyčovým mixérem. Zalijeme smetanou, dochutíme solí a pepřem, přidáme dva nastrouhané česneky a vše provaříme. Podáváme s krutonky a lehce zakápneme olejem z vlašských ořechů.

Žádné komentáře:

Okomentovat