pondělí 22. května 2017

Květákový krém


Jemná a přece hustá a krémová polévka s vůní muškátového oříšku.

NA 1 HRNEC (na talíře těžko říct):

1 květák
2 větší brambory
1 cibule
2 stroužky česneku
1 lžíce másla
3 snítky tymiánu
1 bobkový list
1 l vývaru
500 ml mléka
125 ml smetany ke šlehání
muškátový oříšek
sůl, pepř
olivový olej
parmazán a houskové krutonky na ozdobu



Květák si rozebereme na růžičky, několik jich odložíme na ozdobu, zbytek nakrájíme. Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Cibuli nakrájenou na drobno osmahneme na másle do měkka, pak přidáme nastrouhaný česnek, bobkový list a tymián, promícháme, a přidáme květák a brambory. Chvíli restujeme a zalijeme vývarem a mlékem. Vaříme zeleninu do měkka.

Mezitím zbylé růžičky květáku nakrájíme na plátky a osmahneme na olivovém oleji dozlatova. Odložíme bokem na ozdobu.

Po uvaření polévku rozmixujeme dohladka, přidáme šlehačku, sůl, pepř a muškátový oříšek.

V misce nebo talíři ozdobíme krutonky, osmaženými kousky květáku a hoblinkami parmazánu.

Žádné komentáře:

Okomentovat