čtvrtek 22. ledna 2015

Petrželový krém


4 petržele (kořen)
1/4 celeru
bílá část pórku
1 malá cibule
10 cm vepřového žebra
200 ml sladké smetany
2 plátky anglické slaniny
hladkolistá petržel
olej
3 plátky toastového chleba
muškátový oříšek
sůl, pepř



Petržel a celer oloupeme, a nakrájíme na malé kousky. Bílou část pórku omyjeme a nakrájíme na kolečka. V hrnci rozpálíme olej, na kterém zeleninu orestujeme.

Zalijeme 1,5 litru vroucí vody, vložíme žebra, a vaříme na mírném ohni minimálně půl hodiny. Pak odstraníme žebra, vlijeme smetanu, rozmixujeme tyčovým mixérem, a ochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem. (Pokud by byla polévka moc sladká, okyselíme bílým vinným octem)

Na pánvi orestujeme několik větších kousků slaniny (podle počtu porcí) a zbytek nakrájený na malé kostičky. Tím pak ozdobíme polévku na talíři, přidáme na kostičky nakrájený a na oleji orestovaný toastový chleba, a posypeme nasekanou petrželkou.



Žádné komentáře:

Okomentovat