úterý 24. února 2015

Řecká musaka


400 g brambor
500 g mletého hovězího masa
2 konzervy sterilovaných krájených rajčat
1 malý rajčatový protlak
1 cibule
2 stroužky česneku
1 lilek
150 g strouhaného eidamu
75 g hladké mouky
75 g másla
500 ml mléka
1 vejce
1 lžíce třtinového cukru
strouhanka
olej
muškátový oříšek
skořice
sůl, pepř



Lilek nakrájíme na podélné plátky, osolíme a necháme vypotit. Otřeme papírovou utěrkou, dáme na plech, potřeme olejem a dáme do trouby rozpálené na 170°C, dokud nebudou měkké.

Brambory očistíme, pokud jsou pěkné, můžeme nechat i slupku. Nakrájíme na plátky a uvaříme (necháme trošku tvrdší).

V hrnci rozpálíme olej, na kterém necháme zesklovatět cibulku. Přidáme maso a důsledně promícháme. Až je maso hotové, přidáme nastrouhaný česnek, rajčata, protlak, ochutíme solí, pepřem, cukrem, skořicí a muškátovým oříškem.

Už nám zbývá jen bešamel. V hrnci rozpustíme máslo, po troškách přidáváme mouku a pořádně mícháme. Pak pomalu, a za stálého míchání, přilíváme mléko. Až máme správnou konzistenci, ochutíme solí, muškátovým oříškem a vmícháme polovinu nastrouhaného sýra. Když už bešamel nevře, vmícháme rozmíchané vejce.

Zapékací mísu vymažeme máslem a na dno naskládáme brambory, které lehce osolíme. Dáme samostatně do trouby rozhřáté na 170°C, dokud nezačnou zlátnout. Pak mísu vytáhneme a klademe další vrstvy - lilky, druhou polivnu sýra, omáčku, bešamel, a lehce posypeme strouhankou. Pečeme ještě asi 30 minut na 150°C.

 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat