neděle 23. října 2016
Gratinované brambory se špenátem a žampiony
Se špenátem a žampiony je to skvělá vegetariánská večeře. Samotné brambory jsou výbornou přílohou k masu.
1 kg brambor
500 ml smetany na vaření
400 g listového špenátu (může být mražený)
250 g žampionů
40 g parmazánu
50 g másla + na vymazání mísy
kmín
muškátový oříšek
sůl, pepř
Brambory oloupeme a nakrájíme na velmi tenké plátky (ideálně na kráječi). Smetany dáme do kastrolu, pořádně osolíme, opepříme, nastrouháme muškátový oříšek. Do ještě studené smetany vložíme brambory a pořádně je rukama promneme, aby se smetana dostala ke každému kousku brambor. Dáme vařit do měkka. Velmi často musíme míchat, smetana se bude připalovat.
Žampiony očistíme, nakrájíme na plátky, a na másle restujeme spolu s kmínem a troškou soli, dokud nepustí vodu. Špenát taky orestujeme, přidáme opět jen malé množství soli.
Až jsou brambory téměř měkké (ne úplně, aby se nerozpadaly), vyskládáme třetinu do máslem vymaštěné zapékací mísy. Na brambory přijde všechen špenát, postrouháme parmazánem, pokračujeme brambory, žampiony, brambory, a zbytek parmazánu.
Zapékáme v předem vyhřáté troubě na 160°C (horkovzduch) dokud nejsou brambory úplně měkké a parmazán nezezlátne.
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Žádné komentáře:
Okomentovat