sobota 15. října 2016

Krém z červené řepy


Pár polévek z červené řepy už jsem vařila, ještě víc jsem jich jedla, ale tahle je unikátní. Dokonce získala ocenění Pochvala mého taťky, kterou jen tak něco nezíská.

3 středně velké řepy
1 větší brambora
1 cibule
2 stroužky česneku
20 g másla
olej
1 kostka bujonu (nejlépe nějakého zdravého)
2 lžičky římského kmínu
2 špetky bílého pepře
1 lžičku drceného koriandru
sůl
citrónová šťáva
0,5 dcl smetany na vaření + na ozdobu
sušená petrželka



Řepu a bramboru oloupeme a nakrájíme na kostky (asi 2x2 cm). Cibuli nakrájíme na drobno, česnek nastrouháme. V hrnci rozehřejeme máslo s pár kapkami oleje, a osmažíme cibulku dozlatova. Přidáme česnek, a hned vzápětí řepu a bramboru. Restujeme asi 5 minut. Zalijeme vroucí vodou tak, ať je vše ponořeno. Přidáme bujón a vaříme asi 30 minut (než je řepa měkká).



Rozmixujeme tyčovým mixérem, a přidáme koření. Koření dáme podle chuti, dominantní by měl být římský kmín. Osolíme. Přidáním smetany polévku zjemníme. Pokud je řepa příliš sladká, okyselíme citrónovou šťávou.

Při podávání ozdobíme smetanou a sušenou petrželkou.



Žádné komentáře:

Okomentovat