neděle 3. ledna 2016

Šípková omáčka


Toto jídlo je velká odměna za to trápení u výroby šípkové zavařeniny.

800 g kančího masa (dobré to bude i z hovězí kližky)
100 g anglické slaniny
2 mrkve
2 petržele
1/2 celeru
1 cibule
1 rajský protlak
200 g šípkové zavařeniny
100 ml červeného vína
200 ml pomerančové šťávy
masový vývar
vepřové sádlo
4 lžíce cukru krupice
tymián
majoránka
badyán
skořice
nové koření
bobkový list
citronová šťáva
pepř, sůl



Pokud vaříme z většího kusu masa, prošpikujeme ho klínky zeleniny a špeku. Ze zbytku zeleniny a špeku nakrájíme kostičky. Maso osolíme.

Na sádle orestujeme mrkev, celer, petržel, cibuli, špek. Vše do zlatohněda, pak přidáme bylinky a koření (tymián, majoránku, badyán, nové koření, bobkový list), zasypeme cukrem a necháme zkaramelizovat. Přidáme rajský protlak a šípkovou zavařeninu, opět zarestujeme, zalijeme vývarem, vínem a pomerančovou šťávou. Přivedeme k varu, vložíme maso, osolíme a pod pokličkou dusíme doměkka. Pro urychlení můžeme použít tlakový hrnec. Délka dušení záleží na velikosti kousků masa.

Až je maso měkké, vyjmeme ho, zeleninu propasírujeme, nebo rozmixujeme na omáčku (po vyjmutí koření). Ochutíme skořicí, dosolíme. Podáváme s knedlíkem.

Žádné komentáře:

Okomentovat