Chilli jam je ideálním doplňkem k sýrům, sušeným šunkám a klobáskám.
INGREDIENCE:
1,6 kg rajčat
3 jablka
5 lžic smažené cibulky (kupuji velké balení v Ikea)
5 stroužků česneku
4 cm zázvoru
3 lžičky chilli vloček (pokud máme, můžeme použít čerstvé chilli, tam je ale třeba zkoušet ostrost)
4 lžíce rybí omáčky
2 lžíce červeného vinného octa
4 lžíce balsamikového octa
2 lžíce balsamikového krému
450 g cukru krupice
2 lžičky rajského protlaku
2 lžičky soli
Rajčata nakrojíme do křížku, spaříme, oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Jablka oloupeme, zbavíme jadřince a nakrájíme na osminy. Polovinu rajčat a polovinu jablek dáme do mixéru. Přidáme smaženou cibulku, česnek a zázvor oloupaný a nakrájený. Vše rozmixujeme do hladka a přendáme do většího hrnce.
Zbylá rajčata a jablka dáme do mixéru a rozmixujeme tak, aby zůstaly kousky. Přendáme do hrnce k první části. Přidáme všechno ostatní, a na mírném ohni necháme bez pokličky probublávat tak dlouho, dokud směs nezhoustne do požadované (jamové) konzistence. Pozor, ke konci může prskat.
Přendáme do čistých zavařovacích skleniček, dáme na plech, podlijeme vodou tak, aby tam byl 1 cm vody, a v troubě zavařujeme na 100 stůpňů 20 minut. Vytáhneme z trouby, položíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Takto zavařený jam by měl vydržet minimálně 3 měsíce, možná i déle, nevím, u nás je hned pryč.
Žádné komentáře:
Okomentovat