úterý 16. března 2021

Bořšč

 




Recepty na tuhle vydatnou a zdravou polévku plnou zeleniny se mohou lišit podle místa původu. Ten můžeme hledat v Rusku, na Ukrajině, ale i v Polsku. Recept, který používám, je pravděpodobně mnohem jednodušší, než všechny tři, ale díky tomu si bořšč můžeme pohodlně uvařit doma.

INGREDIENCE:

400 g hovězího předního
na vývar - 2 mrkve, 1/4 celeru, 2 petržele
1 větší červená řepa
3 velké brambory
1 cibule
2 mrkve
1/2 malého celeru
1/2 malého bílého zelí
2 bobkové listy
10 kuliček černého pepře
5 kuliček nového koření
1 lžička mleté sladké papriky
2 lžíce rajského protlaku
2 lžíce bílého vinného octu
1 lžíce cukru krupice
2 lžíce másla
sůl, pepř
zakysaná smetana a kopr k podávání


Uvaříme maso a připravíme si vývar. Maso očistíme, nakrájíme na kostky, dáme do hrnce spolu s umytou a nakrájenou mrkví, celerem, petrželí, bobkovým listem, pepřem a novým kořením, zalijeme 1,5 litru vody a vaříme cca 2 hodiny. Proces můžeme urychlit o jednu hodinu v tlakovém hrnci.

Po uvaření scedíme vývar a oddělíme maso. Ve větším hrnci rozpálíme máslo, na kterém osmahneme cibulku, pak přidáme na kostky nakrájenou zeleninu, nakrouhané zelí a orestujeme. Nakonec přidáme sladkou papriku a necháme minutu rozvonět. Nakonec i rajský protlak, zamícháme a zalijeme vývarem. Vaříme cca 20 minut, dokud není zelenina měkká.

Po uvaření zeleniny dochutíme octem, cukrem a solí, a přidáme uvařené maso. Podáváme se lžičkou zakysané smetany a čerstvým koprem.

Žádné komentáře:

Okomentovat