Podle Kamu
Dhal je jednoduchý luštěninový pokrm vonící kořením a kokosovým mlékem. S rýží nebo s chlebem máte vydatný oběd, který, když se vynechá chilli, chutná i dětem.
NA 4 PORCE:
500 g červené čočky
1 žluté cibule
1/2 červené cibule
1 lžíce nasekaného česneku
1 lžíce nasekaného zázvoru
2 velká rajčata (nebo 1 plechovka krájených rajčat)
250 ml kokosového mléka
500 ml vody
svazek koriandru
1 lžíce rostlinného oleje
1/2 citronu
1 chilli paprička k podávání (nemusí být)
Koření:
1 lžička mleté kurkumy
1 lžička římského kmínu
1 lžička kari
1 lžička mletého koriandru
1 lžička garam masala (lze vynechat)
1 malý svitek skořice
1 lžička drceného černého pepře
mleté chilli dle chuti
sůl
V pánvi na rozehřáté lžíci oleje otestujeme nadrobno nakrájenou cibuli dosklovata. Přidáme nakrájený nebo nastrouhaný česnek a zázvor a veškeré suché koření. Za stálého míchání asi minutu opékáme.
Přidáme několikrát (!!!) propláchnutou čočku a promícháme. Zalijeme vroucí vodou, kokosovým mlékem a vaříme doměkka - asi 10 minut. V průběhu vaření doléváme tolik vody, aby výsledná konzistence byla kašovitá.
Po uvaření vmícháme nadrobno nakrájená rajčata, vymačkanou citronovou šťávu, najemno nasekanou nať koriandru a sůl podle chuti. Vaříme další 3 minuty. Nakonec odstraníme svitek skořice a podáváme s listy koriandru, pokrájenou chilli papričkou a na plátky nakrájenou červenou cibulí.
Žádné komentáře:
Okomentovat