neděle 11. října 2020

Thajská kokosová polévka Tom Kha Gai

 


Pro nás Čechy je polévka, ve které dominuje kokosové mléko a sladkokyselá chuť, netradiční. Je ale strašně dobrá. Od té doby, co znám recept od My Cooking Diary mám pro jistotu všechny ingredience po ruce, ať si ji můžeme kdykoliv uvařit doma. Až na citrónovou trávu, tu u nás seženeme jen v Makru. Pokud ji ale nemám, nastrouhám do polévky limetovou kůru.

NA 2 PORCE:

1 lžíce slunečnicového oleje
1 větší šalotka
1 velký stroužek česneku
5 cm čerstvého zázvoru
kousek čerstvé chilli papričky (nebo peperoncino) podle chuti
1 větší kuřecí prso
hrst žampionů
250 ml vývaru
400 ml kokosového mléka
1 stonek citrónové trávy
2 lžíce rybí omáčky
1 lžíce třtinového cukru
šťáva z půlky limetky
na ozdobu - jarní cibulka, chilli, koriandr


V hrnci na rozpáleném oleji lehce osmahneme na drobno nakrájenou šalotku. Pak přidáme chilli, zázvor a česnek a opékáme asi jednu minutu, až se všechno pěkně rozvoní.

Vlijeme vývar a kokosové mléko, přidáme citrónovou trávu a necháme 10 minut povařit.

Pak přidáme na tenké plátky nakrájené kuřecí maso a na plátky nakrájené žampiony, rybí omáčku, cukr a limetovou šťávu. Vaříme tak dlouho, až je maso uvařené.

Z hotové polévky odstraníme citrónovou trávu, a ještě ji dochutíme rybí omáčkou, cukrem, případně limetovou šťávou. Rybí omáčku používáme místo soli. Naservírovanou polévku ozdobíme jarní cibulkou, chilli a koriandrem.


> K masu a žampionům jde přidat na kousky nakrájený lilek, v polévce je měkký a výborný.
> V jedné verzi v Asijské restauraci jsem v ní měla dokonce pár koleček banánu, a bylo to skvělé. Ne každý má ale rád kombinaci sladké a slané chuti.

Žádné komentáře:

Okomentovat