středa 9. září 2020

Čočkový salát s červenou cibulí a balkánským sýrem


Francouzská drobnozrnná zelená čočka je ideální na saláty, protože se nerozvaří. Výrazný kontrast k chuti jí dodá kyselá červená cibule a slaný balkánský sýr.

NA 4 PORCE:

400 g drobnozrnné zelené čočky, propláchnuté
1 velká červená cibule, nakrájená na tenké plátky
5 lžic červeného vinného octa
200 g balkánského sýra
svazek petrželky, nasekané
1 citron, šťáva
5 lžic panenského olivového oleje
1 lžíce balzamikového octa
sůl a pepř




Čočku zalijeme studenou vodou, necháme půl hodiny stát, a slijeme. Znovu zalijeme trojnásobným množstvím vody a vaříme bez míchání asi 20 minut doměkka. Čočka ale musí zůstat stále pevná - na skus. Čočku slijeme a necháme okapat.

Během vaření dáme do mísy nakrájenou červenou cibuli a zalijeme červeným vinným octem. Necháme marinovat. Cibule tak získá kyselou chuť a zbaví se štiplavosti.

Smícháme citronovou šťávu, ocet, olej, trochu pepře a soli. Čočku promícháme se zálivkou, s cibulí, ze které jsme slili ocet a petrželkou. Přendáme do misek a nahoře posypeme balkánským sýrem a na ozdobu petrželkou.



Žádné komentáře:

Okomentovat