středa 29. ledna 2020

Salát s červenou čočkou


V naší kuchyni jsou luštěniny pořád zařazovány do jídelníčku málo. S tímhle salátem jim začneme fandit trochu více, aspoň červené čočce, která je uvařená za chvíli, nemusí se na ni dlouho čekat, a kombinace s použitou zeleninou a zálivkou je skvělá.

NA 2 PORCE:

1 hrst rukoly
1 hrst ledového salátu, natrhaného
2 hrsti směsi salátových lístků
1 hrst červené čočky
1/2 červené cibule
1/2 červené papriky
1/2 jablka
sůl, pepř, česnekový olej (nakrájený oloupaný česnek naložený aspoň týden ve slunečnicovém oleji)
parmazán na posypání

NA ZÁLIVKU:

3 lžíce olivového oleje
1 lžíce rýžového octa
1 lžíce balzamikového octa
1-2 lžíce třtinového cukru (podle chuti)
1 lžička sušeného oregana
sůl, pepř




Čočku uvaříme podle návodu na obalu, jen dobu vaření kontrolujeme, nechceme čočku rozvařit. Po uvaření necháme čočku vychladnout, pak ji smícháme se lžičkou česnekového oleje, solí a pepřem.

V míse smícháme všechny druhy salátů, na tenké proužky nakrájenou cibuli, papriku, jablko. V menší misce si smícháme ingredience na zálivku, mícháme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Poté smícháme se salátem. Nakonec ke všemu přimícháme čočku, mícháme ji co nejméně, ať se nerozbije.

Zasypeme škrabkou nakrájeným parmazánem a máme hotovo.

Žádné komentáře:

Okomentovat