neděle 3. března 2019

Kuře na víně


Výborná chuť a přitom jednoduchá příprava oběda pro celou rodinu.

NA 4 PORCE:

1 celé kuře
brambor kolik sníte
1 cibule
8 stroužků česneku 
200 ml bílého suchého vína
tymián
kmín
sůl, pepř
1 lžička hladké mouky
máslo (na potření kuřete a vymazání mísy)



Kuře omyjeme zvenku i zevnitř, osušíme, provázkem mu svážeme nohy k sobě. Celé (i zevnitř) osolíme a okmínujeme. Dovnitř vložíme 4 oloupané rozmáčknuté a rozpůlené stroužky česneku.

Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky, osolíme. Cibuli nakrájíme na půlkolečka. Zapékací mísu, která má i pokličku, vymažeme máslem, poklademe cibuli a plátky brambor, posypeme tymiánem. Zbylé 4 stroužky cesneku taky rozmáčkneme a rozpůlime a rozhážeme na brambory. Na brambory položíme hřbetem dolů kuře, které nahoře pomažeme silnou vrstvou másla. Pod brambory opatrně nalijeme víno (ať nespláchneme koření).

Dáme do trouby rozehřáté na 160°C a zakryté pečeme 1,5 hodiny. Občas můžeme odklopit a vínem s výpekem lžící polévat kuře. Po hodině a půl sundáme víko, opět polijeme, zvýšíme teplotu na 220°C a necháme dopéct kůžičku.

Až je kuře hotové (kost v noze se dá otočit), vyndáme kuře z trouby a necháme odpočívat. Do kastrůlku slijeme tekutinu, kterou posypeme moukou a necháme provařit. Vznikne nám vynikající šťávička/omáčka.

Žádné komentáře:

Okomentovat