pondělí 13. března 2017

Vepřové v mrkvi

Podle Jany Florentýny Zatloukalové

Další z receptů z kuchařky Hovory s řezníkem, který se stane naší stálicí. Vypadá jednoduše, je to jednoduché, ale strašně moc dobré. Až budete překvapeni.

NA 4 PORCE

800 g vepřového ramínka bez kosti (plec)
600 g mrkve
1 cibule
2 lžíce sádla
muškátový květ
sůl, pepř




Z masa ořízneme blány a nakrájíme na 3 cm silné plátky, a ty pak na 3 až 4 cm velké kostky. Promícháme se lžičkou soli a necháme odpočinout. Cibuli nakrájíme nahrubo a 2 mrkve na kostičky jako do polévky. V kastrolu rozehřejeme sádlo a maso na něm zprudka opečeme v několika dávkách tak, aby kostky ležely na dně v několika centimetrových rozestupech. Jakmile maso zezlátne, dáme do misky, a pokračujeme s další dávkou.

Po opečení masa dáme do kastrolu mrkev a dvě minuty restujeme, občas promícháme. Přidáme cibuli a restujeme, dokud nezezlátne. Když se na dně začnou vytvářet přípečky, přilijeme trošku horké vody a vařečkou je ze dna odstraníme. Toto opakujeme asi 10 minut, dokud není barva hnědozlatá.

Pak do kastrolu vrátíme maso a zalijeme horkou vodou tak, aby bylo ze dvou třetin ponořené. Zakryjeme poklicí a hodinu velmi zvolna dusíme. Zbytek mrkve nakrájíme na dvoucentimetrové špalíčky.

Po hodině dušení přecedíme maso i se zeleninou přes cedník. Z cedníku vybereme stranou pouze maso. Zbytek mrkve a cibule vrátíme k přecezené šťávě a ponorným mixérem rozmixujeme. Do omáčky vrátíme maso, přidáme mrkev, osolíme, přidáme muškátový květ, čerstvě mletý pepř, zakryjeme poklicí a dusíme ještě 30 minut. Občas jemně promícháme.

Podáváme s bramborovou kaší, šťouchanými nebo vařenými bramborami.

Žádné komentáře:

Okomentovat