sobota 18. února 2017

Kuře na paprice I.

Podle Jany Florentýny Zatloukalové

Myslela jsem si, že jde o obyčejné a nezajímavé jídlo, existuje na něj spousta receptů, složitějších i jednodušších. Tento je trošku složitější, ale o to lahodnější a výjimečnější výsledek je. Rozhodně zařadím do našeho repertoáru. Pokud se s tím ale nechcete tak.. mazlit, vyzkoušejte jednodušší a rychlejší recept od Marka Pavaly (klikni zde).

4 PORCE

3 velké masité kapie (klidně i 4)
1 kuře
1 cibule
1 lžíce olivového oleje
100 ml vývaru
1 kelímek smetany ke šlehání (230 ml) (já příště použiju méně tučnou smetanu na vaření)
1-2 snítky tymiánu
sůl a pepř

Nejprve se věnujeme paprikám. Troubu zapneme na horní gril na maximum. Celé papriky dáme na pečicí papír na plech a do trouby. Až se nahoře vytvoří černé puchýře, otočíme papriky - tak, aby vznikly puchýře na celých paprikách. Poté vyndáme, dáme do misky, kterou zakryjeme potravinářskou fólií a necháme vychladnout. Papriky potom oloupeme a zbavíme jadřince. Očištěnou dužinu společně s tekutinou, která zůstala v misce, rozmixujeme na hladké pyré. (Toto si můžeme připravit den předem)

Kuře rozporcujeme. Získáme dvě stehna, dvě prsa spolu s jednou částí křídel, a trup, který použijeme na vývar. Stehna rozdělíme na vrchní a spodní část, prsa rovněž rozpůlíme.

V širším kastrolu, který je tak velký, aby se do něj vlezlo natěsno vedle sebe všem osm kousků masa, rozehřejeme olej. Maso osolíme a opepříme z obou stran, a kůží dolů jej vložíme do kastrolu a pozvolna opékáme, dokud nezískáme slabé zhnědnutí masa (ne dozlatova). Pak maso otočíme na druhou stranu.

Potom maso vyjmeme a ve výpeku necháme zesklovatět cibuli nakrájenou na kostičky. Zalijeme vývarem, paprikovým pyré, přivedeme k mírnému varu a osolíme. Vrátíme maso a zvolna dusíme 30 minut, po kterých maso otočíme, přidáme tymián a dusíme ještě dalších 15 minut.

Nakonec maso vyjmeme, necháme vychladnout, a odstraníme z něj uvařenou kůži. Z omáčky vyjmeme tymián, vlijeme smetanu a necháme ještě 5 minut provařit. Nakonec ještě dosolíme, vrátíme do omáčky maso, aby se prohřálo a můžeme podávat spolu s knedlíkem nebo těstovinami.

Žádné komentáře:

Okomentovat