středa 28. prosince 2016

Kuře Cacciatore

Podle Jany Florentýny Zatloukalové

Ježíšek nám pod stromeček nadělil parádní knihu, která se věnuje masu od A do Z. Hovory s řezníkem od Jany Florentýny Zatloukalové, která napsala spoustu dalších Kuchařek pro dceru, ve kterých velmi detailně popisuje přípravu pokrmů, takže máte pocit, že tomu více rozumíte. S manželem chceme více rozumět masu, a tak jsme si každý vybrali 10 receptů z "řeznické" kuchařky, které se pokusíme připravit přesně podle návodu. A podáme vám o tom zprávu.

Tentokrát se manžel pustil do kuřete cacciatore (čti kačatóre).

NA 4 PORCE:

4 kuřecí stehna
1 lžíce másla
2 lžíce olivového oleje
1 cibule
1 mrkev
1 stonek řapíkatého celeru
1 konzerva drcených rajčat
hrst hladkolisté petrželky
sůl, pepř



Stehna rozdělíme na horní a dolní část (nařízneme v blízkosti kloubu, rozlomíme a dořízneme). Cibuli nakrájíme na drobno, mrkev na centimetrová kolečka, z celeru sloupneme vnější vlákna a nakrájíme jako mrkev. 

Troubu rozehřejeme na 180°C. V hrnci, který můžeme dát do trouby rozehřejeme olej a máslo. Kuře osolíme a opepříme, a opékáme na pánvi nejdřív kůží dolů, po zezlátnutí z druhé strany. Po 10-15 minutách (celkem) maso vyjmeme, a do výpeku dáme mrkev. Po chvíli přidáme celer a cibuli a ještě chvíli restujeme.

Zeleninu zalijeme drcenými rajčaty a 100 ml vody. Přivedeme k varu, osolíme, a vložíme kuře kůží nahoru tak, aby zůstala neponořená. Vložíme do trouby a zapékáme asi 45 minut (záleží na velikosti stehen, my jsme měli velká stehna, která potřebovala více času, aby se maso snadno oddělovalo od kosti).

Podáváme s kuskusem.

Žádné komentáře:

Okomentovat