Na kačenu:
1 kačena
1 lžíce sádla
1 lžíce medu
drcený kmín
tymián
sůl
Troubu předehřejeme na 150°C. Kačenu omyjeme a osušíme. Sádlem vymažeme zapékací mísu a zbytek smícháme s medem. Touto směsí potřeme kačenu, posypeme solí a kmínem, a vše důkladně vmasírujeme do masa. Dáme do pekáče, podlijeme troškou vody, zavřeme poklopem a pečeme zhruba 3 hodiny, podle toho, jak je kačena velká. Průběžně poléváme výpekem.
Na zelí:
2 sáčky červeného kysaného zelí
1 cibule
1 jablko
200 ml portského vína
4 lžíce cukru krystal
1 žíce sádla
2 lžičky kmínu
sůl
Ze zelí odstraníme šťávu, kterou si schováme na později, zelí nakrájíme. V hrnci rozpustíme sádlo, na kterém zpěníme cibulku. Přidáme cukr, který necháme zkaramelizovat. Vložíme zelí, jablko nastrouhané nahrubo, portské víno a kmín (pokud máme, přidáme lžíci cibulového chutney). Podusíme a nakonec podle chuti přikyselíme vodou ze zelí a osolíme.
Na knedlíky:
1/2 kg polohrubé mouky
1 vajíčko
1/4 l mléka
1 lžíce cukru krystal
1 sáček sušeného droždí (nebo kostka čerstvého)
1 lžíce másla (nebo Hery)
1/2 lžíce soli
hrst medvědího česneku
Smícháme mléko, cukr a droždí, a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Pak přidáme mouku, sůl, vajíčko, Heru a medvědí česnek, vypracujeme těsto. Necháme kynout. Vytvarujeme dva knedlíky a vaříme 20 minut. Po 10ti minutách knedlíky otočíme.
Postup pro Thermomix:
Do hrnce vložíme mléko, cukr a droždí.
- 2 minuty 50° vařecha (celkově nastavíme 6 minut)
Necháme 2 minuty kynout.
Přidáme mouku, sůl, vajíčko, Heru a medvědí česnek.
- 4 minuty zavřený hrnec + klas
Necháme kynout, až těsto leze z hrnce.
Máslem vymažeme mísu na parní vaření. Do hrnce dáme 1 litr vroucí vody, do mísy vytvarujeme 1/2 těsta.
- 30 minut (od varu) Varoma (celkově nastavíme 32 minut)
Kysané zelí je odborníky považováno za nejzdravější potravinu vůbec. Obsahuje vitamin B12, který je nezbytný při tvorbě krve, kterou také čístí, a díky tomu mají omlazující vliv na pokožku. Kysané zelí podporuje trávení a má silné protizánětlivé účinky, napomáhá lepšímu vylučování odpadních látek z organismu. Pravidelná konzumace podporuje spánek, zvyšuje odolnost proti stresu, aktivuje mozkovou činnost, a zahání neklid a nervozitu.
Žádné komentáře:
Okomentovat