Fazolová polévka na základě z kořenové zeleniny a špeku, ochucená muškátovým oříškem, přestává být pouhou fazolovou polévkou, a stává se z ní něco mnohem víc lahodného.
INGREDIENCE:
2 konzervy bílých fazolí v rajčatové omáčce
2 rajčata
50 g špeku
1 mrkev
1 petržel
1 kousek celeru o velikosti mrkve
1 cibule
1 stroužek česneku
0,5 litru vývaru (hovězí nebo kuřecí)
2 lžíce olivového oleje
rozmarýn
nové koření
muškátový oříšek
sůl, pepř
Špek nakrájíme na malinké kostičky. Zeleninu očistíme a nakrájíme na stejné malé kostičky. Cibuli a česnek najemno.
V hrnci rozpálíme olej, vsypeme špek, cibuli, mrkev, celer, petržel, česnek a trošku rozmarýnu. Opékáme na nižším stupni asi půl hodiny, až se zelenina opeče.
Z hotového základu odebereme 1 polévkovou lžíci bokem na ozdobu. Do zbylé zeleniny v hrnci přidáme fazole, oloupaná a nakrájená rajčata, a vývar. Zamícháme, prohřejeme a rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Přidáme nové koření, asi 4 kuličky a vaříme na mírném ohni 10 minut.
Nakonec do polévky nastrouháme muškátový oříšek, ochutíme solí a pepřem, a podáváme ozdobené základem, který jsme si předem nachystali.
Žádné komentáře:
Okomentovat