250 ml smetany ke šlehání
1 hrst cukru krupice
500 g mascarpone
3 - 4 lžíce vanilkového pudinku
500 g jahod
špetka soli
2 - 3 lžíce cukru krupice
200 g čokolády na vaření
1,5 balíčků Bebe sušenek
40 g másla
V míse rozdrtíme sušenky. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu spolu s máslem, a smícháme se sušenkami. Dortovou formu vymažeme kouskem másla a na dno vyložíme směs sušenek a čokolády. Korpus dáme ztuhnout na 30 minut do ledničky.
Mascarpone smícháme s cukrem - množství podle chuti, krém nemusí být moc sladký. Vyšleháme šlehačku a opatrně smícháme s mascarpone. Krém urovnáme na korpus a opět necháme vychladit v ledničce.
Jahody nakrájíme na půlky, vložíme do kastrolku, trochu osolíme a osladíme krupicovým cukrem. Zahříváme za občasného míchání. V misce rozmícháme pudinkový prášek ve vodě tak, aby v něm nebyly hrudky. Až budou jahody měkké a začnou vonět, přidáme k nim pudink a mícháme, dokud nezískáme krémovou hmotu. Odstavíme do dřezu se studenou vodou, aby krém rychleji vychlad, stále mícháme.
Jahodový krém nalijeme na dezert a necháme vychladit v ledničce minimálně 6 hodin.
Jahody mají vysoký obsah železa a jiných minerálů, tím prospívají lidem trpícím chudokrevností. Prospívají i lidem trpícím dnou, revmatickým onemocněním a lidem s častým nachlazením. Mají pozitivní vliv na játra, ledviny, srdce, cévy, a pomáhají při zácpě a hemeroidech.
Dobry den, zajimalo by mne , kolik vody je potreba ?
OdpovědětVymazatDobrý den, použijte cca 1,5 dcl, přesné množství není až tak důležité.
OdpovědětVymazat