středa 8. února 2017

Holubky


Tradiční Romské jídlo, které nedávno v televizi zachutnalo i Pohlreichovi, jsem musela vyzkoušet. Jinak by se mohlo jmenovat plněné zelné listy.

4-5 PORCÍ

500 g mletého masa (směs hovězího a vepřového)
2 cibule
3 stroužky česneku
50 g rýže
1 hlávka bílého zelí
1 vejce
1 lžíce másla
4 lžíce strouhanky
1/2 lžičky mletého kmínu
1/2 lžičky sladké mleté papriky
200 g rajčatového protlaku
sůl, pepř



V osolené vodě uvaříme 50 g rýže doměkka. V míse smícháme mleté maso, na drobno nasekanou cibuli, nastrouhaný česnek, vejce, sůl, pepř, strouhanku a uvařenou rýži. Ze směsi vytvoříme kuličku, kterou uvaříme ve vodě nebo v mikrovlnce, abychom zjistili množství soli - případně dosolíme.

Ve slané vroucí vodě chvíli povaříme zelné listy (asi 3 minuty). Pokud se nám nedaří zelné listy sloupnout bez polámání, můžeme dát do hrnce celou hlávku, pak to půjde lépe. Budeme potřebovat asi 15 listů. Rukama vytvoříme šišku masa, kterou zabalíme do listu.



Závitky skládáme do zapékací mísy těsně vedle sebe, posypeme mletým kmínem, sladkou paprikou, zasypeme nadrobno nakrájenou cibulkou, a nahoru poklademe plátky másla. Rajčatový protlak smícháme s 300 ml vody, a podlijeme holubky.

Přiklopíme a pečeme na 180°C hodinu. Po hodině sundáme poklop, polijeme výpekem a dopékáme dozlatova. Jako příloha se hodí brambory na různé způsoby.






Žádné komentáře:

Okomentovat